PSICHOAKTYVIŲ MEDŽIAGŲ VARTOJIMO PREVENCIJA GIMNAZIJOJE

          Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencija – priemonės, skirtos užkirsti kelią psichoaktyviųjų medžiagų vartojimui, kurios apima žinių apie šių medžiagų vartojimo žalą ir pasekmes teikimą, neigiamų nuostatų apie jų vartojimą formavimą, sveikos gyvensenos ir gyvenimo įgūdžių ugdymą. Teigiama socialinė aplinka, kurioje vaikas auga, mokosi, leidžia laiką su bendraamžiais, gali apsaugoti jį nuo bandymų vartoti psichoaktyviąsias medžiagas, t. y. sumažinti rizikos veiksnių įtaką. Rizikos ir apsauginiai veiksniai lemia asmens gebėjimą sėkmingai prisitaikyti aplinkoje, pozityviai reaguoti ir rasti išeitį iš keblios situacijos. 

          Psichoaktyvių medžiagų vartojimo prevencija gimnazijoje buvo vykdoma nuo 2022 m. gegužės 6 dienos iki 2022 m. rugsėjo 30 dienos. Pradėti projektą buvo pakviestas Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas S. Dailidė. Į paskaitą “Blaivus gyvenimas veža” buvo pakviesti 7-8 ir I-IV g. klasių mokiniai. Kartu su S. Dailide mokiniai diskutavo kodėl verta rinktis blaivų gyvenimą. Svečias pasidalino savo patirtimi kaip keičiasi gyvenimas atsisakius svaigalų bei davė patarimų kaip išmokti pasitikėti savimi ir tapti nepriklausoma asmenybe.  

          Gegužės 24 dieną vyko žygis „Sukamės ratu“, kuriame dalyvavo 20 mokinių iš 6-8 ir I-II g. klasių, o rugsėjo 22 dieną buvo organizuojamos orientacinės varžybos 1-4 klasių mokiniams. Žygis ir orientacinės varžybos – vienos iš prevencinių priemonių, skatinančių sveiką ir pozityvią asmens socializaciją.  Tai pozityvus ir linksmas laisvalaikio praleidimo būdas, nereikalaujantis nei specifinių žinių, nei ypatingų įgūdžių, tačiau sudarantis visas sąlygas atsiskleisti fizinio bei loginio mąstymo gebėjimams, sustiprinti tarpusavio ryšį su draugais, patirti daug smagių nuotykių ir įsikrauti nepaprastai daug geros nuotaikos. 

 

Soc. pedagogė Sandra Dobrovolskė

 

 

© 2024 All rights reserved

Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazija