• Kategorija: Renginiai
  • Peržiūros: 280

ŠIAURĖS ŠALIŲ LITERATŪROS SAVAITĖ - 2018

 

Lapkričio 12–16 dienomis vyko  Šiaurės šalių literatūros savaitė. 4-8 ir II g. klasių mokiniai susėdo skaityti ir klausytis istorijų, skaitomų visose Šiaurės šalyse, Baltijos šalyse ir kitur Europoje. Kai mus gaubia lapkričio sutemos, užsidegame žvakes ir skaitome – tokia yra du dešimtmečius gyvuojanti Šiaurės šalių bibliotekų savaitės idėja.

Šių metų tema – Šiaurės herojai. Čia sutikome įvairių personažų, kurie vienaip ar kitaip prisiima herojų vaidmenis. Švedų Eliaso ir Agnes Våhlundų knygoje vaikams ,,Superherojų vadovas" ranome Lisą, iš kurios mokykloje tyčiojasi berniukų gauja. Vieną dieną nuo užgauliotojų pasislėpusi bibliotekoje mergaitė atranda magišką knygą, kuri viską pakeičia. Norvego Simono Strango knygoje paaugliams ,,Tie, kurių nėra" vaizduojama Emilija, netikėtai atsidūrusi situacijoje, kurioje išmėginamos jos nuostatos apie tai, kas teisinga ir kas ne. Kaip pasielgti, kai dokumentų neturintis pabėgėlis staiga pabeldžia į duris?

„Šiais laikais mus be atvangos blaško telefono skambučiai, internetas, televizija. Literatūra ir skaitymas duoda mums progos atsikvėpti ir pasinerti į knygų pasaulį. Jausmas, kurį mes visi patiriame, žinodami, kad skirtingose šalyse tuo pačiu metu klausomės to paties teksto, yra nuostabus mūsų bendrystės liudijimas“ – sako Anne Malmström, Šiaurės šalių bibliotekų savaitės projekto vadovė. Šiaurės šalių literatūros savaitę organizuoja Asociacijų Norden Sąjunga.


Laimutė Litvinskienė lietuvių kalbos mokytoja

 

© 2024 All rights reserved

Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazija