LIETUVIŲ KALBOS DIENOS „NUOSTABIOJI ŽODŽIO ŠVIESA“

Lietuvių kalbos dienų tikslas – kelti lietuvių kalbos prestižą, stiprinti lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją, prisidėti prie lietuvių kalbos sklaidos pasaulyje. 

Vasario 24 dieną II g klasės mokiniai dalyvavo virtualioje edukacijoje „Europos kultūrinis kraštovaizdis: kokia lietuvių kalbos ateitis?“ Jie klausė VDU profesorės dr. I. Dabašinskienės paskaitos, kurios įžvalgos nuteikė optimistiškai, jog lietuvių kalba neišnyks, bet mes visi turime dėl to būti atsakingi. Kuo esame įsipareigoję Tėvynei savo viešojoje kalboje akcentavo G. Ramoškaitė. Jos kalbos pagrindinė mintis - žmogus, vertinantis lietuvių kalbą, tausojantis, aukštinantis šalies tradicijas, o tai reiškia, jog asmenybei rūpi valstybės ateitis.

Šiais metais aktyvūs buvo ir pradinių klasių mokiniai. Jie sveikino kraštietę, gerai žinomą vaikų poetę Zitą Gaižauskaitę, 70-ojo gimtadienio proga: pirmokai (mokyt. J. Žėglevičienė) skyrė gėles, kurtas aplikacijos technika, antrokai (mokyt. A. Žotkevičienė) ir trečiokai (mokyt. J. Girdauskienė) piešė iliustracijas eilėraščiams, o ketvirtokai (mokyt. D. Korsakienė) dar ir parašė nuoširdžius sveikinimus ir linkėjimus.

 

III ir IV gimnazijos klasių mokiniai galėjo pasitikrinti lietuvių literatūros žinias. Jie dalyvavo virtualioje viktorinoje ,,Lietuvių literatūros klasika”. Daugiausiai taškų surinko III g. klasės mokinės G. Laurinavičiūtė (20 iš 20) ir G. Girlevičiūtė (19 iš 20), IV g. kl. mokiniai: D. Vaičekauskaitė (17 iš 20), B. Dimaitė (16 iš 20), D. Žandaravičius (15 iš 20). 

Penktos ir šeštos klasės mokiniai lavino savo rankas – stengėsi kuo gražiau perrašyti mūsų Tautiškos giesmės žodžius. Dailia rašysena išsiskyrė penktokas G. Antanaitis, šeštokai A. Gardas ir V. Girniūtė. Džiaugiamės, kad turime mokinių, kurie moka rašyti taisyklingai, aiškiai ir dailiai.

2021- ieji – poeto Vytauto Mačernio metai. I g. klasės mokiniai dailės pamokoje (mokyt. D. Keliauskienė) skaitė ir iliustravo egzistencinius klausimus keliančias kūrėjo ,,Vizijas”. Kaip G. Dabušinskaitė, E. Meiliūnas, E. Račaitė, M. Dovidaitis jas suprato, taip ir perteikė savo piešiniuose.

Mes, lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos, ne tik organizuojame renginius gimnazijoje, bet ir pačios dalyvaujame Kauno apskrities viešosios bibliotekos konkurse, kuris skirtas Lietuvių kalbos dienoms. Dėkojame visiems, balsavusiems už mūsų siūlomą įdomų knygos pavadinimą lietuvių kalba.

 

Mokytojos L. Litvinskienė ir L. Šukytė

 

 

© 2024 All rights reserved

Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazija