DIDŽIŲJŲ METŲ ŠVENČIŲ BELAUKIANT

 

Kai pirma šalna pakanda lapus ir vėjas baldosi už lango, artėja Adventas. Lapkričio 29- ąją prasideda ir keturias savaites trunka šis ramybės, susikaupimo ir Kalėdų laukimo metas. Šis laikotarpis Lietuvos istorijoje turi didelę krikščioniškąją ir simbolinę prasmę. Buvo tikima, kad šiuo laikotarpiu - iki Kūčių – būdavo būtina sugrąžinti visas turimas skolas, taip pat atsiprašyti ir išspręsti visus per metus kilusius konfliktus.

Gruodžio 18 dieną gimnazijoje vyko Advento popietė 5-6, 7-8 klasių mokiniams. Popietėse dalyvavo etnologė, dainininkė Daiva Šeškauskaitė. Etnologė priminė mokiniams kai kurias Kalėdų tradicijas ir papročius. Ji padainavo apeiginių liaudies dainų, mokinius įtraukė į įvairius žaidimus. Kalbėdama apie Adventą, etnologė priminė ir smagių burtų, kuriuos anksčiau dažnai naudodavo jaunos ir netekėjusios merginos. Viešnia prie arbatos puodelio pabendravo ir su gimnazijos mokytojais.

Visgi artėjant didžiausioms metų šventėms pirmiausia reikėtų pamąstyti apie sielos turtus. Labai svarbu ir saikas prie stalo per šventes, ir nuoširdumas, ir gerumas bendraujant. Su viltimi laukdami švenčių turime nepamiršti papročių, tradicijų. Tai yra mūsų jungtis su protėviais...

Lietuvių k. mokytojos L. Šukytė, L. Litvinskienė

 

© 2024 All rights reserved

Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazija