• Kategorija: Renginiai
  • Peržiūros: 367

TOLERANCIJOS DIENA

Lapkričio 16-ąją daugelis demokratinių valstybių mini Tarptautinę tolerancijos dieną. Ji minima nuo 1995 m., kai  UNESCO šią dieną paskelbė Tarptautine tolerancijos diena. Tarptautinė istorinio teisingumo komisija kasmet  nuo 2003 metų  inicijuoja šios dienos minėjimą.

Mūsų gimnazijoje lapkričio 12-16 dienomis pamokų metu ugdėme toleranciją. Pilietiškumo pagrindų pamokose moksleiviai su mokytoja D. Tovtkevičiene prisiminė žodžio tolerancija reikšmę, diskutavo, ar mes gyvename tolerantiškoje visuomenėje, ar esame tolerantiški vienas kito atžvilgiu. Per istorijos pamokas mokytoja E. Simonaitienė moksleiviams pasakojo apie  istorijos pavyzdžius, susijusius su netolerancija kitai tautai, religijai ar rasei. Kartu su moksleiviais analizavo, kokias žiaurias pasekmes gali sukelti netolerancija, priešiškumas kitam, kitokiam; mokiniai patys stengėsi atrasti tolerancijos netolerancijos pavyzdžių mūsų Lietuvos istorijoje ar jos vertinime. Visą savaitę dorinio ugdymo pamokose mokytojos Z. Šiaučiulienė ir R. Greičienė su moksleiviais diskutavo apie vertybes bei tolerancijos ugdymą. Moksleiviai grupelėse kūrė Tolerancijos raktus, kurie tarsi padeda atrakinti žmonių jausmus ir įsileisti į savo mintis šalia esantį kitokį ne tik savo išvaizda, bet ir kitokių pažiūrų ar išpažįstantį kitą religiją žmogų. Kai kurie žmonės savo viduje turi pakantumo, supratingumo, draugiškumo, pagarbos, bet  ne visada tai atskleidžia kitiems, todėl kartais reikia turėti simbolinį raktą, kuriuo galime atrakinti žmogaus vidinį pasaulį ir padėti atsiskleisti šioms žmogaus savybėms.

Visi pagaminti raktai buvo sukabinti stende, raginant atverti ,,TOLERANCIJOS SKRYNIĄ“, pirmiausia- sau, o po to ir kiekvienam šalia esančiam.


Socialinė pedagogė Irena Sinkevičienė

© 2024 All rights reserved

Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazija