EUROPOS KALBŲ DIENA

 

Rugsėjo 26 dieną visoje Europoje buvo paminėta Europos kalbų diena, kuria siekiama atkreipti dėmesį į žemyno kalbų įvairovę. O ji didelė: per 200 Europos kalbų, 24 oficialios ES, apie 60 regioninių bei mažumų kalbų ir dar daugiau, kuriomis kalba iš kitų pasaulio vietų atvykę žmonės. Europos kalbų dienos minėjimo tikslas – skatinti toleranciją ir sąmoningumą kitų kalbų ir kultūrų atžvilgiu, gerbti kalbų įvairovę, skatinti daugiakalbystę ir paraginti bet kokio amžiaus žmones mokytis kalbų.

Lietuvių kalbos mokytojų iniciatyva mūsų gimnazijoje  rytą visus pasitiko akcentas – Europos kalbų dienos plakatas, pritvirtintas ant  kiekvieno kabineto durų. Visos lietuvių kalbos pamokos buvo skirtos šiai dienai paminėti. 5-7 klasių mokiniai piešė kalbos ženklą, kūrė eilėraštukus apie kalbą. 8-IV gimnazijos klasių mokiniai pildė individualius užduočių lapus. Atlikdami gramatines užduotis jie rado išsamius atsakymus į klausimą „Ar liks pasaulyje tik viena kalba?“, sužinojo apie nykstančias ir atgaivintas kalbas, žinomiausius poliglotus. II gimnazijos klasėje vyko integruota lietuvių ir anglų kalbos pamoka „Graikų mitai ir iš jų kilę posakiai“.

Buvęs Pietų Afrikos Prezidentas Nelsonas Mandela yra pasakęs: „Jei kalbėsite su žmogumi jam suprantama kalba, jis įsidės jūsų žodžius į galvą. Jei kalbėsite jo gimtąja kalba, jis įsidės jūsų žodžius į širdį“.

Lietuvių kalbos mokytojos L. Litvinskienė ir L. Šukytė

 

© 2024 All rights reserved

Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazija