PRASIDEDA 2018 M. NACIONALINIS MOKINIŲ PASIEKIMŲ PATIKRINIMAS

PRASIDEDA 2018 M. NACIONALINIS MOKINIŲ PASIEKIMŲ PATIKRINIMAS

Balandžio 16 d. prasideda nacionalinis mokinių pasiekimų patikrinimas (NMPP). Jis suteikia galimybę 2, 4, 6 ir 8 klasių mokiniams, jų mokytojams, mokykloms ir savivaldybių administracijų švietimo skyriams objektyviai įsivertinti darbo rezultatus, nuspręsti, kaip sekasi siekti užsibrėžtų tikslų, ir numatyti tolesnius mokymosi bei mokymo tikslus. Šiemet dalyvauti NMPP pareiškė norą 58 savivaldybės (iš 60). Pirmąjį šių metų NMPP testą atliks 8 klasės mokiniai.

Kartu su testais mokiniams bus pateikiami klausimynai. Mokinių atsakymai į klausimyno klausimus padės mokyklai įsivertinti, kokią pridėtinę vertę savo mokiniams ji kuria, kokia mokinių savijauta mokykloje, ar mokykloje esama patyčių, ką mokiniai mano apie įvairius mokyklos darbo aspektus.

Pabrėžtina, kad NMPP nėra egzaminas, todėl neturi mokiniams kelti nerimo. Šiam patikrinimui nereikia jokio specialaus pasirengimo. Kitokia ir mokinių pasiekimų vertinimo forma.

Panašūs nacionaliniai patikrinimai dabar vykdomi daugelyje išsivysčiusių valstybių. Nacionaliniai testavimai skirti išmatuoti tuos mokymosi pasiekimus, kurie yra bendresnio pobūdžio, svarbūs tolesniam mokymuisi ir darbui, yra ilgalaikio mokymosi rezultatai. Lietuvos švietimas vis labiau orientuojasi į gilų žinių įsisavinimą ir gebėjimą jas visapusiškai panaudoti. Todėl NMPP daugiau dėmesio skiriama mokinių aukštesniojo lygio mąstymo, problemų sprendimo ir kūrybiškumo gebėjimams.

NMPP vyks tris savaites. Paskui mokinių darbai bus vertinami, duomenys apdorojami ir dar nesibaigus šiems mokslo metams mokykloms bus pateiktos trumposios atskirų mokinių, klasių ir mokyklų testų rezultatų ataskaitos. Mokyklos mokinių ataskaitas perduos mokiniams ir jų tėvams. Išsamios mokyklų ir savivaldybių ataskaitos, kuriose pateikiami lyginamieji mokyklų ir savivaldybių darbo rezultatai, bus parengtos ir išsiuntinėtos spalio viduryje. Mokyklos yra įsipareigojusios su šių ataskaitų turiniu supažindinti mokyklų bendruomenes.

Laukiama, kad šiemet, kaip ir praėjusiaisiais mokslo metais, NMPP testus atliks daugiau kaip 90 proc. šalies 2, 4, 6 ir 8 klasių mokinių.

Daugiau informacijos: http://www.nec.lt/342/.

© 2024 All rights reserved

Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazija