PROJEKTAS „AŠ MAŽYTIS, BET LIETUVIS“

 

Ankstus sausio 12-osios rytas gimnazijoje prasidėjo visuotine pilietine akcija „Atmintis gyva, nes liudija", kurios metu dešimčiai minučių gimnazijos languose sužibo žvakelės, tragiškiems 1991 m. sausio 13-osios įvykiams atminti. Taip išreiškėme pagarbą tiems, kurie paaukojo savo gyvybę už tai, kad gyvename Nepriklausomoje Lietuvoje. Rytas mūsų klasėje sužibo atminties žvakelėmis - žuvusiems už Lietuvos laisvę. Degė keturiolika žvakelių – tiek, kiek žuvo gynėjų. 

Visą savaitę vykdėme projektą „Aš mažytis, bet lietuvis“. Aiškinomės, kodėl ši diena paskelbta Laisvės gynėjų diena – iškeliamos vėliavos, renkasi žmonės, kūrenami simboliniai laužai, degamos atminimo žvakės ant žuvusiųjų kapų. Vykdėme veiklas, skirtas šiai dienai paminėti. Siekėme, kad vaikų mažos širdelės pajustų vienybės jausmą. Vaikai klausėsi M. Nargėlaitės pasakos apie lemtingos dienos įvykius, taip pat trumpo, vaikams suprantamais žodžiais skaitomo pasakojimo, papildyto vaizdine medžiaga apie lietuvių laisvės troškimą ir vienybę. Stebėjome dokumentinės medžiagos ištrauką, skambant E. Masytės atliekamai dainai „Laisvė“ ir Ievos Narkutės dainai  „Raudoni vakarai“.  Šiai dienai iš anksto gaminome trispalves, klausėmės V. Čyžo, V. Nemunėlio, A. Matučio, L. Žitkevičiaus ir J. Degutytės eilėraščių, dainavome dainą „Brangiausios spalvos“. Klausydami istorijos mokytojos Eglės Simonaitienės pasakojimo, vaikai galėjo pajusti tą nerimą, kurį 1991-aisiais  jautė visi Lietuvos žmonės. Paruošėme stendą, kuriame gimnazijos mokiniai, darbuotojai gali skaityti jaunų Lietuvos žmonių išsakytas mintis:„Sausio 13-oji – šventė ar tragedijos metinių diena?“. Aplankėme Čekiškės darželį, dovanojome pačių pasigamintas trispalves, žaidėme ir drauge deklamavome eilėraščius.

Vaikai geriausiai prisimena istorinius faktus ir informaciją, o svarbiausiai – supranta apie tai tada, kai patys prisideda prie šventės ar renginio ruošimo ir aktyviai jame dalyvauja. 

Priešmokyklinio ugdymo pedagogė D. Aleknienė

 

© 2024 All rights reserved

Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazija