DEVINTOKŲ KRIKŠTYNOS

  



DEVINTI VERGOVĖS METAI. IŠLAISVINIMAS.

Lapkričio 14 dieną Čekiškės Prano Dovydaičio Gimnazijos karalystėje vyko vergų išlaisvinimo apeigos. Gimnazijos karalystėje jau seniai įsigalėjusi tradicija, jog vergai aštuonerius savo gyvenimo metus tarnauja šios karalystės valdovui - Dalyrui van Puzinui IV-ajam. Sulaukę devintųjų vergystės metų, vergai turi galimybę išsilaisvinti, jei gerai nudirbs paskutinius juoduosius karalystės darbus.

Jau nuo ankstaus ryto vergams – 9 klasės mokiniams - prasidėjo išbandymai. Jiems (kaip tikriems vergams) buvo surištos rankos, ant jų įspausti vergiški antspaudai. Ant kaklų užkabinti svogūnai leido patikrinti, ar atsparūs aplinkos veiksniams yra šios kartos vergai. Ryte, aišku, leidome vergams ir pasistiprinti prieš vakaro išbandymus: davėme jiems stebuklingo, jėgų suteikiančio, nors ir nelabai skanaus, kokteilio.

Vakare į pagrindinę karalystės sporto aikštę susirinko daug buvusių ir esamų Gimnazijos karalystės gyventojų bei prašalaičių. Kai pasirodė valdovas Dalyras van Puzinas IV-asis, vergai buvo įvesti aikštėn ir apjuosti grandine. Visi vergai įvykdė po du juoduosius darbus, buvo įvairiai išbandomi ir tikrinami. Po visų darbų jie suklaupė į didelį ratą ir pasakė priesaiką, kuria prisižadėjo dorai ir teisingai gyventi bei toliau gerbti karalystės valdovą. Valdovas apšlakstė vergus laisvės vandenėliu ir jie buvo paleisti laisvėn.

Vergų išlaisvinimo apeigas organizavo IV-ųjų Gimnazijos karalystės rūmų gyventojai.

IV gimnazijos klasės mokinė Gabrielė Girdauskaitė

© 2024 All rights reserved

Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazija