KUPRINIŲ SVĖRIMO AKCIJA ,,Į MOKYKLĄ LENGVAI‘‘

          Rugsėjo mėnesį buvo sveriamos 1-4 klasių gimnazijos moksleivių mokyklinės kuprinės. Kuprinių svėrimo akcijos tikslas – atkreipti mokinių ir jų tėvelių/globėjų dėmesį į mokyklinių kuprinių svorį, turinį bei galimą sunkios kuprinės poveikį vaiko sveikatai. Remiantis Higienos norma (HN 41:2016 ,,Mokyklinės kuprinės‘‘), kuprinė turi turėti rankenėlę ir du reguliuojamus diržus, formą išlaikančią nugarėlę, pakietintą korpusą bei išorinėje pusėje turi būti pritvirtinti atšvaitai. Pradinių klasių moksleivio tuščios kuprinės svoris negali viršyti 700 gramų, vyresnio amžiaus mokinio – 1000 gramų. Vaikams rekomenduoja nešti ne sunkesnę kaip 10 proc. savo kūno svorio mokyklinę kuprinę. Sunkesnės kaip 15 proc. kūno svorio kuprinės nešiojimas gali būti vertinamas kaip rizikos veiksnys, darantis įtaką moksleivio nugaros skausmų ar kitų stuburo pakenkimų atsiradimui. 

          Kuprinių svėrimo akcijos metu buvo pasvertos 53 pilnos kuprinės: iš jų 53 procentai pasvertų kuprinių buvo lengvesnės nei optimalus rekomenduojamas 10 proc. kūno svorio, 47 proc. pasvertų kuprinių buvo sunkesnės nei rekomenduojamas 10 proc. kūno svorio, 13 proc. kuprinių buvo sunkesnės nei rekomenduojamas didžiausias pilnos kuprinės 15 proc. kūno svoris. Sunkiausią mokyklinę kuprinę iš 1-4 klasių atsinešė 1 klasės moksleivis kuri svėrė 5kg ir sudarė 22 proc. kūno svorio. 2 klasės mokinio sunkiausia pilna kuprinė svėrė 4kg ir sudarė 15 proc. kūno svorio, 3 klasės mokinio - 5kg ir sudarė 16 proc. kūno svorio, 4 klasės sunkiausia kuprinė svėrė 5,5kg ir sudarė 13 proc. kūno masės. 

          Kuprinių svėrimo akcijos metu vertinta ne tik kuprinių svoris, bet ir kuprinės nešiojimo būdas, kuris turi įtakos moksleivių sveikatai. Buvo pastebėta, kad 96,3 proc. mokinių kuprines nešioja ant abiejų pečių. 100 proc. visų kuprinių turėjo du diržus bei rankenėlę. 7 proc. sudarė kuprinės, kurių išorinėje dalyje nebuvo atšvaitų, pakietintos nugarėlės ar korpuso. Taip pat akcijos metu buvo prašoma įvertinti, ar mokiniams kuprinė yra sunki. Iš visų moksleivių tik 7 proc. prisipažino, kad kuprinė jiems yra per sunki.

          Dėl per sunkių nešulių nešiojimo vaikams gali prasidėti nugaros skausmai arba vadinama jaunatvinė osteochondrozė, kuri vėliau dešimčia metų anksčiau gali sukelti senatvinę osteochondrozę. Todėl labai svarbu, kad mokiniai išmoktų į mokyklą neštis tik tos dienos pamokoms reikalingas mokyklines priemones ir susidėtų daiktus tvarkingai taip, kad jie neslidinėtų kuprinėje.

          Formuokime taisyklingos laikysenos įpročius nuo mažens bei skatinkime fizinį aktyvumą (petraukų metu ir po pamokų), kuris turi įtakos taisyklingos laikysenos formavimui.

 

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Enrika Bučienė

 

 

 

© 2024 All rights reserved

Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazija