,,Renkuosi profesiją”

 

Jei nori ką nors sukurti, privalai kuo nors būti.

(J.Getė)

 

Dauguma vaikų jau nuo pat vaikystės svajoja kuo bus užaugę. Vieni nori būti policininkais, kiti svajoja tapti  gydytojais, dar kiti nori būti virėjais. Kai kurie atkakliai kaupia žinias, domisi savo pasirinkta sritimi ir net tuo nesuabejoja –  jų pasirinkimas yra tvirtas. Tačiau kiti jaunuoliai ilgai dvejoja, svarsto, nežino kuo taps, kai baigs mokyklą, kur mokysis. Jei profesijos pasirinkimas kelia nerimą, – tai jau gerai, nes tai parodo socialinį psichologinį brandumą. Jaunas žmogus auga, formuojasi, o vėliau nuolatos renkasi, daro sprendimus, ir tai tęsiasi visą gyvenimą.Padėti jaunuoliui pasirinkti mokymosi kryptį, o vėliau ir profesiją, yra būtina. Juk apie 40 žmogaus gyvenimo metų yra susieta su darbo veikla, ir reikia, kad tas darbas būtų įdomus, skatintų augti ir tobulėti.

Kad suteiktume žinių apie kai kurias profesijas,  padėtume abejojantiems apsispręsti, kokią kryptį ar veiklą jiems pasirinkti, mokykloje suorganizavome profesinio informavimo dieną ,,Renkuosi profesiją”.  Dar prieš dvi savaites visos klasės burtų keliu išsitraukė profesiją, apie kuria jie turi kuo daugiau sužinoti, kad vėliau galėtų atlikti užduotis.

Diena prasidėjo klasės valanda. Jos metu 1-4 klasės piešė piešinius, darė darbelius pagal jiems atitekusią profesiją. Ypač gražiai savo profesiją ,,Ūkininkas” pavaizdavo pirmokėliai. Nuo jų  neatsiliko ir kiti pradinukai. Visi įdėjo daug fantazijos ir darbo.  5-8 klasių mokiniai darė plakatus, vėliau juos sukabino foje ant sienos. Čia galima buvo pamatyti, kaip mokiniai įsivaizduoja gydytojo, karininko, policininko ir kitas profesijas. 9-12 klasių mokiniai ruošė pasirinktos profesijos pristatymą, kurį  parodė  renginio pabaigoje.

Po klasės valandos, per ilgąją pertrauką, į mokyklą pradėjo rinktis svečiai. Jie – buvę mūsų mokyklos mokiniai, mokytojai, įvairių sričių specialistai: tai ir menininkas, ir mokytoja bei  policininkas, odontologas, vadybininkė, seniūnas, darželio auklėtoja, vaistininkė. Nuskambėjus skambučiui visi susirinkome  salėje. Čia visus atvykusius svečius pasveikino mokyklos direktorius R.Saltonas. Jis pasidžiaugė, kad dauguma mūsų mokyklą baigusių mokinių sėkmingai dirba savo pasirinktoje srityje, o tie kurie galėjo – šiandien atvyko ir papasakos apie savo profesiją.  5-12 klasių mokinių iš viso laukė trys pamokos, kurių metu  vis kitas svečias  pasakodavo apie savo darbą, na o mokiniai vėliau uždavė nemažai klausimų.

Tuo metu, kai vyresnieji draugai klausė pasakojimų, mažieji buvo užimti dar įdomesne veikla. Vieni jų  mokykliniu autobusu nuvyko į miestelyje esančią gaisrinę, kur juos pasitiko gaisrininkai – buvę mokyklos mokiniai. Šaunuoliai gaisrininkai ne tik papasakojo apie savo darbą, bet ir davė daug patarimų, kaip reikia elgtis kilus gaisrui. Na, o įdomiausia buvo ugniagesių apranga, patalpos bei pati technika, kurią vaikai galėjo matyti .

Tuo metu, kai vieni lankėsi gaisrinėje, kiti ėjo į mokyklos valgyklą kepti bandelių. Čia taip pat dirba mūsų mokyklos mokinės. Emocijos netilpo valgykloje, juk reikia tešlą išminkyti, padaryti bandelę, o dar ją reikia ir pasverti. Gražu buvo žiūrėti į  prijuostėmis, skarelėmis pasidabinusius vaikus, kuriems išdykavimui šį kartą laiko neliko.

Renginį baigėme sporto salėje, kur įvyko 9-12 klasių pasirodymas. Ir čia daug emocijų sukėlė vaidybiniai dizainerių pasirodymai, gydytojos suteikiančios pagalbą, bankininkas, siūlantis pinigus laikyti saugiausioje vietoje – banke, teisėjas, nuteisęs kaltuosius bei išteisinęs nekaltąjį bei kiti mokinių pasirodymai. Po pasirodymų svečiams buvo įteikti padėkos raštai  bei dovanėlės.

Renginys buvo tikrai įdomus, naudingas. Visiems dalyvavusiems paliko gerą įspūdį, o svečiams dar kartą norėjosi pasakyti – “Ačiū už tai, kad jūs esate”. Tikimės tokią dieną organizuoti kiekvienais metais, kad tai taptų mūsų mokyklos tradicija,  o vaikams tai būtų pagalba planuojant savo ateitį.

PIT koordinatorė Laimutė Berštautienė

© 2024 All rights reserved

Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazija