Sausio 13 –oji Čekiškės Prano Dovydaičio vidurinėje mokykloje

 


   Sausio 13-oji – diena, parodžiusi visam pasauliui lietuvių tautos ryžtą savo gyvybės kaina apginti Lietuvos valstybės nepriklausomybę. Laisvė – pirmasis ir tikrasis tautos laimės ir gerovės šaltinis. Lietuvių tautos laisvė išpirkta tauriausių ir geriausių Lietuvos vaikų gyvybėmis. Jiems mes esame dėkingi, kad augame laisvi. Galime kurti ir tobulėti, puoselėti savo kalbą, papročius ir kultūrą. 

   Čekiškės Prano Dovydaičio vidurinės mokyklos bendruomenė jau trečius metus iš eilės Laisvės gynėjams atminti ir juos pagerbti mokyklos kiemelyje sausio 12 d. 18 val.uždega atminimo laužą. Šių metų laužą uždegė skautės nešinos fakelais. Įsusirinkusius mokytojus, mokinius ir miestelio bendruomenės narius kreipėsi ir prisiminimais pasidalino mokyklos direktorius Ričardas Saltonas. Mokyklos skautai ir visi dalyviai dainavo laisvės dainas. Trumpą istorijos ir pilietiškumo pamoką pravedė istorijos mokytoja Eglė Simonaitienė. Tylos minute pagerbtas Laisvės gynėjų atminimas. Prie laužo susirinko apie šimtas čekiškiečių iš kurių jauniausisi dalyvei – šešeri. Ilgai dar netilo dainos, žaidimai, visi susirinkusieji vaišinosi karšta arbata. 
   Sausio 13 renginiai skirti Laisvės gynėjų dienai mokykloje pradėti pilietine akcija ,,Atmintis gyva, nes liudija”. Jos metu mokiniai su mokytojais ant kiekvienos kabineto, koridoriaus palangės padėjo ir uždegė žvakeles už laisvę kritusiems atminti. Akcija truko 10 min. Klasės valandėlių metu visi 1-12 klasių mokiniai dalyvavo viktorinoje ,,Jos vardas Lietuva” ir stebėjo Lietuvos nacionalinės televizijos transliuojamą pilietiškumo pamoką. O antros pamokos pradžioje mokiniai kartu su mokytojais apjuosė rankomis mokyklą, parodydami savo vienybę ir solidarumą. Penktos ir šeštos pamokos metu mokiniai dar kartą prisiminė Sausio 13 įvykius prie radijo ir televizijos, Lietuvos parlamento, stebėdami dokumentinį filmą ,,Sausio 13”.
   Šiandien mes lenkiame galvas prieš Lietuvos Laisvės gynėjus ir žavėdamiesi jų žygiais visam pasauliui skelbiame, kad visomis jėgomis ginsime Tėvynę. Tauta bus gyva tol, kol jos vaikai savo širdyse nešios nors vieną meilės kibirkštį Tėvynei.
Neformaliojo švietimo ir pagalbos skyriaus vedėja Dalė Krasauskienė
 

© 2024 All rights reserved

Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazija